Zadzwoń: 22 4 600 300 801 40 40 40

Frytkownica – tradycyjna czy beztłuszczowa?

Frytkownica – tradycyjna czy beztłuszczowa?

Chcesz jeszcze wygodniej przygotowywać pyszne, domowe frytki? W takim przypadku warto zaopatrzyć się we frytkownicę. To urządzenie pomoże nam też w szykowaniu innych dań smażonych na głębokim tłuszczu. W sprzedaży znajdziemy dzisiaj dwa główne rodzaje frytkownic – standardowe frytkownice wypełniane olejem oraz frytkownice beztłuszczowe. Czym różnią się pomiędzy sobą i którą warto wybrać?

Dobra frytkownica nie jest wcale tak wysokim wydatkiem, jak mogłoby się wydawać. Cena to zwykle od 100 do 400 złotych w zależności od modelu, jaki wybierzemy. Frytkownice różnią się pomiędzy sobą swoją pojemnością, funkcjami oraz trybem działania – tłuszczowym albo beztłuszczowym. Skupmy się właśnie na tej kwestii.

Frytkownica napełniana olejem

To najbardziej popularny model frytkownicy, która pozwala na przygotowywanie frytek i innych dań smażonych na głębokim tłuszczu. Olej wlewamy wtedy do specjalnej misy, która jest podgrzewana przez urządzenie do pożądanej temperatury. Potem do frytki albo inne produkty umieszczamy w koszyku i zanurzamy w misie.

Do kosztu używania frytkownicy tego rodzaju musimy dodać też olej. Nie musimy wyrzucać go po jednym razie – nowocześniejsze modele mają specjalne filtry, które oczyszczają olej, ale nie możemy korzystać z niego dłużej niż zaleca producent.

Frytkownice tradycyjne przygotowują potrawy szybko i sprawnie, ale musimy liczyć się z dużą ilością tłuszczu. Warto pamiętać o tym, że przeciętnie w 100 gramach frytek znajduje się aż około 60 gramów tłuszczu. Właśnie dlatego coraz więcej osób interesuje się frytkownicami beztłuszczowymi.

Frytkownica beztłuszczowa

W przypadku tego rodzaju urządzeń mamy do czynienia już z inną konstrukcją. Frytkownice beztłuszczowe są urządzeniami konwekcyjnymi, które zamiast tłuszczu używają gorącego powietrza. Do takiej frytkownicy dodajemy niewielką ilość oleju – kilka łyżek, a następnie uruchamiamy je. Wówczas zaczyna ono wytwarzać gorące powietrze nasycone niewielką ilością tłuszczu, które cyrkuluje wewnątrz.

W sprzedaży znajdziemy też frytkownice beztłuszczowe wyposażone w element grillujący halogenowy. Obie konstrukcje są równie skuteczne w przyrządzeniu frytek z małą ilością tłuszczu.

Musimy jednak pamiętać o tym, że frytkownica beztłuszczowa przygotuje dla nas frytki inne w konsystencji niż ta tłuszczowa.

Są one lżejsze, mogą być też mniej chrupiące. Efekt będzie podobny jak przy przyrządzeniu frytek w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Także przyrządzanie frytek i innych potraw jest wtedy dłuższe – w przypadku frytkownic tłuszczowych to zwykle kilka minut, w tych beztłuszczowych to nawet około 30-40 minut w zależności od urządzenia oraz grubości frytek.

Na co warto się zdecydować?

Tutaj wszystko zależy już od tego, jakie mamy oczekiwania w stosunku do urządzenia. Gdy mamy już w domu piekarnik z termoobiegiem, możemy po prostu używać tego urządzenia zamiast dedykowanej frytkownicy – efekt będzie podobny. Gdy jednak zależy nam na tradycyjnych frytkach smażonych na głębokim oleju, a także chcemy smażyć tak inne dania, na przykład rybę w panierce czy nawet różne słodkości, lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z frytkownicy tłuszczowej.