Zadzwoń: 22 4 600 300 801 40 40 40

Jak dawać napiwki?

Jak dawać napiwki?

Napiwki to temat wzbudzający duże kontrowersje. Nie każdy z nas wie, jak je dawać, niektórzy w ogóle od nich stronią i nie dają ich w ogóle. Co powinniśmy wiedzieć na temat napiwków?

Jeszcze nie tak dawno napiwki dawaliśmy sporadycznie. Obecnie jednak zostawianie napiwków jest już bardziej powszechne. Wręczamy je nie tylko kelnerom, ale również taksówkarzom, fryzjerom, pracownikom stacji benzynowych, kurierom, aby wspomnieć tylko o niektórych przykładach.

Wiele osób nie wie jednak, jak powinniśmy dawać napiwki. Ile powinien wynieść napiwek? Kiedy powinniśmy go dać? Co zrobić wtedy, gdy płacimy kartą płatniczą albo nie mamy przy sobie drobnych?

Komu zostawiamy napiwek?

W wielu krajach na świecie dawanie napiwków jest w dobrym guście, a czasami nawet jest upatrywane jako obowiązek. Dobrym przykładem są tutaj Stany Zjednoczone, gdzie praktycznie każdy zostawia napiwki. Co więcej, często wliczane są one już w rachunek.

W Polsce nie mamy takiego obowiązku. Uznaje się, że jeśli jesteśmy zadowoleni z poziomu obsługi, wtedy możemy zostawić napiwek – w przeciwnym przypadku nie musimy dodatkowo płacić. Zatem to, czy zostawimy komuś napiwek, zależy tylko i wyłącznie od nas.

Jaka powinna być wysokość napiwku?

Najczęściej wysokość napiwku powinna wynosić od 5% do 15% wartości rachunku. Przykładowo, gdy zostawiam w restauracji 50 złotych, napiwek może wynieść 5 złotych. Oczywiście, nic nie stanie się wtedy, gdy zostawimy 2 złote, pamiętajmy jednak o tym, żeby nie zostawiać drobnych monet, ponieważ zostawienie takiego napiwku jest odczytywane jako przejaw złego stylu.

Są też osoby, które zostawiają znacznie większe napiwki, gdy są szczególnie zadowolone z obsługi.

Jak wręczać napiwki?

Zostawienie napiwku to żaden problem – wiele osób jednak nie wie, jak to zrobić. W restauracjach, gdzie jesteśmy obsługiwani przy stoliku, po prostu możemy zostawić go na stole – umieścić go na talerzyku, który otrzymujemy z rachunkiem, czy też w specjalnym etui.

Gdy nie mamy drobnych i chcemy zapłacić banknotem, wtedy możemy powiedzieć kelnerowi, ile powinien nam wydać. Przykładowo, gdy rachunek wynosi 50 złotych, a my mamy w portfelu banknoty 50 złotych i 10 złotych, dajemy je razem kelnerowi i prosimy o wydanie 5 złotych. Gdy nie upomnimy się o te pieniądze, kelner zachowa całe 10 złotych.

Napiwki a płatność kartą płatniczą

Co jednak powinniśmy zrobić wtedy, gdy płacimy kartą i nie mamy drobnych? W takim przypadku istnieją dwa rozwiązania. Możemy poprosić o naliczenie większej sumy, ale musimy pamiętać o tym, że napiwek może nie trafić do kelnera. Drugie rozwiązanie to podziękowanie dobrymi słowami i przyniesienie większego napiwku podczas kolejnej wizyty.

Zatem najlepiej mieć pod ręką drobne, którymi będziemy mogli podziękować kelnerowi czy innej osobie za profesjonalną obsługę.

Pamiętajmy o tym, że Polsce działa coraz więcej restauracji, które również doliczają cenę obsługi do końcowego rachunku (service charge)– zatem otrzymamy większy rachunek niż wynikałoby to z kosztów poszczególnych potraw. Informacje na ten temat możemy najczęściej znaleźć w menu.