Często coś pieczesz? Zapłacisz więcej za prąd!
Lubisz przygotować w piekarniku różne pyszne dania oraz ciasta? W takim przypadku pamiętaj o tym, że regularne korzystanie z takiego urządzenia może przełożyć się na wyższe rachunki za prąd. Jeśli chcesz oszczędzać, sprawdź razem z nami, jak zrobić to przy pieczeniu w piekarniku!
Dzisiaj większość z nas posiada w domu piekarniki elektryczne. Piekarniki gazowe spotykane są już coraz rzadziej – wprawdzie są niedrogie, ale trudno utrzymać w nich stabilną temperaturę, a przy tym nie mają tak wielu funkcji jak piekarniki zasilane prądem.
Na korzystaniu z piekarnika możemy korzystać w zasadzie na dwa sposoby – przez wybór odpowiedniego, energooszczędnego urządzenia, a także przez jego właściwe użytkowanie.
Wybierz oszczędny piekarnik
Piekarnik pobiera prąd do podgrzewania i potem do podtrzymywania wskazanej przez nas temperatury. Ilość zużywanego prądu zależy od tego, jakie urządzenie wykorzystujemy. Dzisiaj kładzie się większy nacisk na oszczędność energii elektrycznej, dlatego nowoczesne piekarniki zużywają mniej prądu niż te wyprodukowane przed laty.
Zatem jeśli chcesz zakupić nowy piekarnik, sprawdź, jak dużo prądu pobiera – wybierz energooszczędny piekarnik wtedy, gdy nie chcesz, aby twoje rachunki poszły znacznie w górę.
Jak korzystać z piekarnika i oszczędzać?
Jednak nawet energooszczędny piekarnik nie da nam oczekiwanych rezultatów wtedy, gdy nie będziemy korzystali z niego oszczędnie. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?
Przede wszystkim pamiętajmy o tym, żeby dobierać odpowiednią temperaturę do potraw – nie ma sensu stosowanie znacznie wyższej temperatury niż ta zalecana, w tym samym zużyjemy wtedy więcej energii elektrycznej na jego podgrzanie.
Nagrzewajmy piekarnik z odpowiednim wyprzedzeniem
– nie ma sensu włączać go na pół godziny przed planowanym pieczeniem, gdy wiemy, że nagrzeje się w krótszym czasie. Informacje o czasie nagrzewania możemy znaleźć najczęściej w instrukcji obsługi piekarnika. Niektóre modele posiadają też timery informujące o tym, jak długo muszą się nagrzewać, aby dojść do odpowiedniej temperatury.
Kolejna porada dotyczy samego pieczenia w piekarniku
– nie otwierajmy drzwiczek za często w trakcie pieczenia, ponieważ wtedy wypuszczamy gorące powietrze z piekarnika i zmuszamy go do pobrania dodatkowego prądu, aby wyrównać temperatury. Przebieg pieczenia możemy obserwować przez szybkę, a gdy musimy wymieszać albo odwrócić produkt w piekarniku, wykonajmy to szybko.
Gdy możesz, korzystaj z termoobiegu
– dzięki niemu możemy szybciej przygotować potrawy w piekarniku niż w zwykłym trybie podgrzewania od dołu i od góry, ponieważ powietrze będzie rozprowadzane po wnętrzu piekarnika.
Kolejny sposób na oszczędność na korzystaniu z piekarnika to wyłączanie go jeszcze przed końcem pieczenia. W ten sposób piekarnik nie będzie już pobierać energii elektrycznej, a przy tym w jego środku będzie mogła utrzymać się odpowiednia temperatura.
Podsumowując, korzystanie z piekarnika wcale nie musi oznaczać wysokich kosztów – pamiętaj o naszych poradach podczas pieczenia i oszczędzaj!