Czym różni się płyta indukcyjna od ceramicznej?
W nowoczesnym wnętrzach wiele osób decyduje się na wybranie indukcyjnych czy ceramicznych płyt. Pod kątem stylistycznym jest to doskonałe rozwiązanie, ale wiele osób zastanawia się nad tym, na który rodzaj płyty postawić. Jest to ważna decyzja, gdyż płyta grzewcza jest jednym z najważniejszych elementów każdej kuchni.
Odpowiednio wybrany rodzaj czy konkretny typ płyty grzewczej jest w stanie zapewnić zarówno łatwość przy przygotowaniu posiłków oraz realizowaniu codziennych czynności a także komfort użytkowania. Płyty indukcyjne są znacznie bardziej nowoczesnym rozwiązaniem. Jednak za takie płyty trzeba zapłacić nieco większe pieniądze.
Co oferuje płyta indukcyjna?
Indukcyjne płyty działają w oparciu o technologie indukcji elektromagnetycznej. Taka płyta pobiera ciepło z nagrzanego naczynia w miejscu bezpośredniego kontaktu. Reszta płyty pozostaje zimna. Jednym z powodów znacznie wyższych kosztów użytkowania indukcyjnej płyty jest konieczność użytkowania specjalnych naczyń. Takie dedykowane naczynia produkowane są między innymi z wykorzystaniem metalu ferromagnetycznego. Jednak za wyższe pieniądze można wiele zyskać, gdyż płyta indukcyjna jest w stanie zapewnić między innymi bardzo szybkie nagrzewnie naczyń. Pozwala to na uzyskanie znacznie mniejszego czasu, w którym realizowane jest gotowanie.
Technologia indukcyjna gwarantuje również znacznie większą kontrolę nad gotowaniem. Wynika to z możliwości znacznie lepszego kontrolowania energii stosowanej do gotowania. Przekłada się to również na oszczędności związane z użytkowaniem energii elektrycznej. Eksperci wskazują, że postawienie na indukcyjne płyty jest w stanie zapewnić największą energooszczędność. Warto postawić na takie płyty, gdy często gotuje się w domu.
Popularne płyty ceramiczne
Płyty ceramiczne są bardzo popularnymi produktami. Jednym z powodów takiej sytuacji jest optymalna jakość przy korzystnej cenie. Ceramiczne płyty nie przekraczają kilkuset złotych. Gotowanie na płycie ceramicznej jest szybsze niż na gazie. Jednak czas gotowania jest dłuższy niż przy wykorzystywaniu technologii indukcyjnych.
Przy wybieraniu ceramicznych płyt można decydować się na różne kształty i wielkości naczyń. Odpowiednio dopasowane do danej płyty naczynia pozwalają na bardziej efektywne wykorzystywanie energii. Trzeba brać pod uwagę, że technologia stosowana w ceramicznych płytach, gdzie stosowane są grzałki sprawia, że stygnięcie płyt jest znacznie dłuższe niż rozgrzewanie.
Z tego powodu gotowanie na płytach ceramicznych może nie być komfortowe przy bardzo dużych upałach. Jednak płyty ceramiczne są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, co sprawia, że mogą być użytkowane przez naprawdę bardzo długi okres czasu.
Przy użytkowaniu płyt ceramicznych trzeba również brać pod uwagę, że niezbędne jest nauczenie się ich użycia, co jest szczególnie ważne dla osób, które po raz pierwszy z nich korzystają a wcześniej użytkowały jedynie kuchenki. Wynika to z konieczności zdobycia doświadczenia w zakresie dostosowywania temperatur do potrzeb poszczególnych potraw.