Czy warto kupować ekologiczną żywność?
W sklepach możemy znaleźć coraz więcej żywności ekologicznej – bio. Czy jednak rzeczywiście warto zdecydować się na takie produkty i zapłacić za nie więcej niż za te bez certyfikatu?
Żywność ekologiczna jest uprawiana w inny sposób niż żywność konwencjonalna, ale nie jest to jedyna różnica. Na półkach z żywnością eko możemy znaleźć wiele różnych produktów – nie tylko pochodzenia roślinnego, ale również zwierzęcego, dlatego warto pamiętać o tym, że produkty ekologiczne nie tylko są wegetariańskie i wegańskie. Gdy poszukujesz dobrego mięsa czy wędliny, warto także zwrócić wagę na eko.
Na temat żywności ekologicznej narosło jednak wiele mitów – niektórzy uważają ją za oszustwo i sposób na wyciągniecie od konsumentów większej ilości pieniędzy, inni wskazują, że tak naprawdę nie jest ona znacznie zdrowsza od zwykłych produktów spożywczych. Jak jest w rzeczywistości?
Żywność ekologiczna, czyli jaka?
Jeśli mówimy o ekologicznej żywności, musimy pamiętać o tym, że mamy do czynienia z konkretnymi produktami. Nie każdy produkt na targu będzie ekologiczny, więc warto odróżnić produkty naturalne od eko. Te naturalne są wytwarzane bez sztucznych konserwantów, substancji wpływających na smak i zapach, ale nie wszystkie naturalne produkty są ekologiczne.
Aby żywność mogła być nazywana ekologiczna, musi być w co najmniej 95% produkowana metodami ekologicznymi, zgodnie z przepisami. Tutaj zastosowanie mają przepisy unijne, które precyzują, jakie wymogi taka żywność powinna spełnić – jeśli je spełnia, wtedy może otrzymać znaczek żywności eko – ma postać liścia z gwiazdek wraz z oznaczeniem gospodarstwa ekologicznego.
Wymogi, które musi spełnić żywność ekologiczna:
• ziemia uprawna musi spełnić określone wymogi – nie może być zanieczyszczona substancjami szkodliwymi, na przykład ołowiem
• w uprawie nie można stosować pestycydów – można korzystać tylko z nawozów naturalnych, dopuszczonych przepisami
• nasiona stosowane do uprawy nie mogą być modyfikowane
• uprawy należy prowadzić rotacyjnie, co zabezpiecza glebę przed wyjałowieniem
W przypadku produktów takich jak jajka, nabiał, mięsa, także trzeba spełnić odpowiednie wymogi. Zwierzęta muszą mieć zapewnioną odpowiednią jakość życia, nie można podawać im hormonów, antybiotyków, pasz przemysłowych.
Zatem ekologiczna uprawa i hodowla jest najbardziej podobna do tej przed laty, gdy w rolnictwie nie stosowano jak wielu nawozów, maszyn, wysokoprzetworzonych pasz. Właśnie ze względu na inny sposób uprawy żywność ekologiczna jest również droższa, ale nie oznacza to wcale, że musi kosztować nas fortunę.
Czy żywność ekologiczna jest zawsze zdrowsza?
Tutaj dochodzimy do jeszcze jednej kwestii, a mianowicie tego, czy żywność ekologiczna jest na pewno zdrowsza. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie – to, że żywność jest eko, oznacza, że jest produkowana w określony sposób, także bez szkodliwych czynników, więc jest bezpieczniejsza, więc to powoduje, że jest zdrowsza.
Jednak nie każdy produkt ekologiczny jest zdrowy – możemy spotkać się z ekologiczną żywnością pełną cukru, oleju palmowego czy innych składników niepożądanych w diecie w dużej ilości. Właśnie dlatego zawsze warto sprawdzać składy żywności ekologicznej.